Welke toestellen vallen onder mobiele arbeidsmiddelen?

Volgens de wet betreffende het welzijn op het werk worden onder arbeidsmiddel verstaan: alle machines, apparaten, gereedschappen en installaties die worden gebruikt op de arbeidsplaats. De gebruiksprincipes van die arbeidsmiddelen staan in detail vermeld in boek IV van de codex over het welzijn op het werk.

De algemene bepalingen voor alle arbeidsmiddelen
- mobiele arbeidsmiddelen (titel 3 van boek IV van de codex)
- arbeidsmiddelen voor het hijsen en heffen van lasten (titel 4 van boek IV van de codex)
- arbeidsmiddelen voor de tijdelijke werkzaamheden op hoogte (titel 5 van boek IV van de codex)
 

Zijn opleidingen voor mobiele arbeidsmiddelen verplicht? 

Volgens artikel IV. 3-7 van de Codex worden er specifieke bepalingen opgelegd betreffende het gebruik van mobiele arbeidsmiddelen: “mobiele arbeidsmiddelen met eigen aandrijving mogen alleen worden bestuurd door werknemers die een adequate opleiding voor het veilig besturen van deze arbeidsmiddelen hebben gekregen”.
 
Na het volgen van de opleiding ontvangt de cursist een attest om veilig te werken met deze arbeidsmiddelen. Dit attest is echter geen bekwaamheidsbewijs, maar als werkgever voldoet u wel aan de wettelijke bepalingen.
 

Is één opleiding voldoende of moet de opleiding herhaald worden?

Het behaalde attest is 5 jaar geldig en moet na die periode herhaald worden. De bijscholing voor Asbest dient jaarlijks te gebeuren.

Waar worden de opleidingen gegeven?

De opleidingen worden in uw bedrijf gegeven. Onze ervaren lesgever komt dan ter plaatse om de opleiding te voorzien met uw eigen toestellen en in de vertrouwde werkomgeving van de cursisten. De opleiding is 100% aangepast aan de werkomgeving van uw werknemers.

Kan ik subsidie krijgen voor dit soort opleidingen?

KMO's kunnen gebruik maken van de KMO-portefeuille. Kleine ondernemingen genieten van 30% steun, middelgrote ondernemingen 20% steun. De maximale steunplafond bedraagt 7500€ per jaar.  Vraag uw subsidie aan.
 
Hebt u nog vragen over onze opleidingen? contacteer ons, we helpen u graag verder!