Wanneer heb ik een BA5-attest nodig?

 

Safety first! Wie dagdagelijks aan de slag gaat met elektrische installaties, dient uiteraard voldoende op de hoogte te zijn van alle mogelijke risico's. Daarom bieden wij met Salus Training een opleiding aan om het BA5-attest te behalen, waardoor werknemers op en top veilig aan de slag kunnen.


Wat is een BA5-attest precies?

Wie in zijn of haar professionele loopbaan werkt met elektrische installaties, botst hierbij op bepaalde risico’s. Zo is het mogelijk dat er brand ontstaat, dat de installatie oververhit geraakt of dat u zelf een elektrische schok krijgt. Om de risico’s tot een absoluut minimum te beperken, zijn het BA4-attest en het BA5-attest in het leven geroepen. Wie deze attesten behaalde, wordt geacht om op een correcte en veilige manier met elektrische installaties te kunnen werken.

Hoewel beide attesten over het werken met elektrische installaties gaan, is er effectief een verschil. Bij BA4 spreekt men over ‘gewaarschuwde personen’, terwijl werknemers met een BA5-attest beschouwd worden als ‘vakbekwame personen’. We vatten het voor u kort samen. Een BA4-attest is geschikt voor medewerkers die wel in aanraking komen met elektrische installaties, maar er zelf niet of nauwelijks aan werken. Onderhoudspersoneel of schilders verkeren bijvoorbeeld in deze situatie.

Indien de medewerkers wel zelf aan de elektrische installaties werken, dan is een BA5-attest wettelijk verplicht. Dat geldt dus voor diverse types technici, maar ook ingenieurs. Door het behalen van een BA5-attest kan de medewerker de mogelijke risico’s perfect inschatten en hiernaar handelen. Werknemers met een BA5-attest zijn bovendien bevoegd om collega’s met een BA4-attest te begeleiden bij specifieke werkzaamheden.

Wie samenwerkt met Salus Training als erkend opleidingscentrum kan zowel een BA4- als BA5-attest behalen, afhankelijk van de specifieke noden in uw sector.

 

Salus Training als partner voor uw BA5-attest

Een BA4- of BA5-attest wordt doorgaans door de werkgever zelf opgemaakt. In het attest staat duidelijk omschreven welke specifieke taken de werknemer kan en mag uitvoeren. De opleiding die wij aanbieden bij Salus Training is dus niet wettelijk verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Als werknemer moet u namelijk kunnen aantonen dat de ontvanger van het attest voldoende op de hoogte is van alle mogelijk risico’s. Deze factoren worden grondig behandeld tijdens de opleiding bij Salus Training. Het biedt zowel de werkgever als de werknemer meer gemoedsrust tijdens de werkzaamheden en verkleint de kans op arbeidsongevallen aanzienlijk.

De opleiding om het BA4-attest te behalen duurt één dag, de opleiding voor het BA5-attest twee dagen. Hier leest u meer over de inhoudelijke aanpak van deze opleiding, zodat u perfect weet waaraan u zich mag verwachten. Na afloop krijgt iedere deelnemer een certificaat als bewijs van de gevolgde opleiding. Ons opleidingscentrum bevindt zich in Wevelgem (West-Vlaanderen), maar op aanvraag zijn ook opleidingen in uw bedrijf mogelijk. Bovendien kan de opleiding zowel in het Nederlands, Frans als Engels gegeven worden. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact op.